9 november 2008 kom 14 laddade deltagare till Folkets Hus i Göteborg för att tävla i konsten att skapa vackra och tekniskt perfekta naglar. Vi hade tävlande från Sverige och Norge och de kom från både norr och syd. Många var givetvis från Göteborg, men vi var glada över spridningen, det visar att intresset och behovet av tävlingar runt om i Sverige – och Norden – är stort.

I den stora träinredda lokalen plockas stationerna upp och ställs i ordning. Alla hoppas att inget är glömt eller, som denna gång en olycklig deltagares lampa havererade och slokade över bordet. En annan hade glömt sin helt. Vi gjorde vad vi kunde för att sänka stressnivån så mycket som möjligt och försökte lösa allt på bästa sätt.

Tävlingsreglerna gås igenom och så går startskottet. 2,5 timmes koncentration och fokus. Det gäller att allt timas och inget tar längre tid än vad som är planerat, för då blir det stress i slutet vid polering och lackning. Stress finns det nog av ändå!

När tiden hade flugit förbi reste sig modellerna och ställde sig på en rad med händerna utsträckta framför sig. Nu skulle vi för första gången i Sverige prova något nytt! Alla tävlande fick gå längs raden av modeller – med händerna bakom ryggen – så att ingen kom åt naglar eller nackning. De tävlande kunde nu med en gång se alla tävlingsbidragen och ta lärdom av hur olika naglar ser ut och är designade. Alla går ändå runt efter tävlingen och tittar på modellerna. Detta blev uppskattat och man hörde både mummel och små utrop.

Därefter var det våra domares tur att börja jobba. Ett ansvarsfullt jobb som även det kräver mycket koncentration. Efter det arbetet var det poängräkning och en vinnare hade utkristalliserat sig.

Vi hade bjudit in till fyra klasser; akryl etablerade, akryl nybörjare, gel etablerade och gel nybörjare. Av alla deltagare hade vi bara en i klassen gel nybörjare som hade anmält sig. Hon var tapper och tävlade istället i klassen akryl nybörjare. Ett klokt val visade det sig, eftersom hon kammade hem en tredjeplats!

Jag vill tacka alla tävlande för energin och glädjen ni spred under dagen. Att få samla ett sådant forum inom nagelvärlden är enastående och det är något som jag tycker att ni tävlande är – enastående. Jag vill även tacka domarna för all kraft ni la ner på arbetet att se alla detaljer som gör naglar så vackra och så inspirerade, och för att ni stannade kvar och gav de tävlande support och goda råd.

VINNARE

Akryl etablerade
1:a plats Linn Himberg – Larsen
2:a plats Karin Åkerman
3:e plats Sarah Ström Tangberg

Akryl nybörjare
1:a plats Jonnica Holm
2:a plats Sükran Dogan
3:e plats Elin Pettersson (gel)

DOMARE
Tammy Azyzova – Huvuddomare
Anette Claesson
Carro Wirström
Denise Wright – Gästdomare från England. Denise är flerfaldig vinnare av både engelska och internationella tävlingar.

Reni Mobrandt
Nail Systems of Sweden AB